"Niesiemy pomoc - dajemy zdrowie"
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy przy ul. Iwaszkiewicza 5, tel./fax. 76 72 11 000
Dieta podstawowa
Żywienie podstawowe dla pacjentów szpitala
Dieta podstawowa stosowana jest u osób nie wymagających żywienia dietetycznego.
Dieta ta powinna spełniać wymagania racjonalnego żywienia ludzi zdrowych, tzn: ma spełniać zapotrzebowanie pacjenta na energię oraz wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, utrzymania należnej masy ciała i zachowania zdrowia.
CHARAKTERYSTYKA DIETY
W diecie podstawowej dozwolone są wszystkie produkty i potrawy oraz wszystkie techniki sporządzania posiłków.
Ze względu na małą aktywność fizyczną pacjentów, leżących w szpitalu, wskazane jest ograniczenie w diecie produktów ciężko strawnych i wzdymających.
Wskazane jest spożywanie przez pacjentów 4 – 5 posiłków o mniejszej objętości w celu wyeliminowania objawów pełności i wzdęć.
Białko powinno dostarczać około 14 – 16 % energii,
Tłuszcze około 30 % energii,
Węglowodany uzupełniają dobowe zapotrzebowanie i pokrywają około 54 % energii.
Dieta ta powinna być urozmaicona, pełnowartościowa, smacznie przyrządzona, atrakcyjnie zestawiona kolorystycznie. Posiłki należy podawać chorym regularnie, codziennie o tych samych godzinach.
Przykładowe jadłospisy diety podstawowej
zestaw I:
I śniadanie :
kawa zbożowa z mlekiem,
pieczywo mieszane z masłem lub margaryną miękką,
ser twarogowy z cebulką,
jabłko.
II śniadanie :
chleb z pasztetem drobiowym,
sałatka jarzynowa,
herbata zielona,
Obiad:
zupa selerowa z grzankami,
ryba smażona,
ziemniaki puree,
sałatka z czerwonej kapusty,
kompot owocowy,
Kolacja:
klopsik w sosie pomidorowym z makaronem,
buraczki z chrzanem,
drożdżówka,
herbata z mlekiem.
Zestaw II
I Śniadanie :
kawa zbożowa z mlekiem,
pieczywo mieszane z masłem lub margaryną miękką,
polędwica z indyka, dżem,owoc sezonowy,
II śniadanie:
kanapka z pieczywa razowego z pastą twarogowo- jajeczną ze szczypiorkiem,
herbata z cytryną,
Obiad :
zupa szpinakowa z lanym ciastem,
indyk pieczony,
ziemniaki,
marchewka z wody,
mizeria,
kompot.
Kolacja:
kasza gryczana na sypko,
sałata zielona z sosem Winegret,
kefir lub jogurt
założenia dla diety podstawowej
energia kcal 2000, kJ 8368
białko ogółem g 75 – 80,
białko zwierzęce g 45,
tłuszcz g 65,
węglowodany przyswajalne g 275,
błonnik pokarmowy g 30 – 40 ,
Wapń g 0,9,
Żelazo mg 13,
Wit. A ( ekw. Retinolu) µg 750,
Wit B1 mg 1, 7
Wit B2 mg 2, 0
Wit C mg 70
piśmiennictwo: "Dietetyka – Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka", Helena Ciborowska i Anna Rudnicka . Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2007.
opracowała: Zdzisława Wisniewska.